GSMRo

Alege Inteligent

Despre MegaPixeli si imagine digitala


O imagine digitala este formata din celule sensibile la lumina, dispuse una langa alta. Tehnic, o celula se numeste fotosit. Fotositul este de fapt un cub minuscul dispus pe 3 straturi de culoare conform spectrului RGB (rosu-verde-albastru). Ordinea spectrului este data de intervalul lungimilor de unda astfel ca rosu are intensitatea cea mai mare. Un fotosit reprezinta de fapt un pixel iar matematic, 1 megapixel reprezinta 1.000.000 de pixeli. Numarul efectiv de pixeli alcatuiesc rezolutia-dimensiunea unei imagini digitale astfel:

Megapixeli Rezolutie
3 2048 x 1536
4 2464 x 1632
6 3008 x 2000
8 3264 x 2448
10 3872 x 2592
12 4290 x 2800
16 4920 x 3264

Multi ar putea spune ca numarul de megapixeli contribuie la claritatea si calitatea unei fotografii. Eu personal nu sunt de acord pentru ca o imagine digitala nu arata mai bine daca rezolutia este mai mare ci as putea contrazice putin acest aspect, aspect care in ultimii ani reprezinta un factor important in catalogarea aparatelor foto de catre marile centre comerciale si comerciantii de aparatura fotografica.

Ca sa putem detalia mai bine, va trebui sa explicam pe scurt ce este acela un captor sau un senzor si cum sunt dispusi fotositii.

Despre MegaPixeli si imagine digitala

Despre MegaPixeli si imagine digitala

Senzorul este dispozitivul care a inlocuit filmul la aparatele foto clasice si este suportul fotositilor. Fiind suportul fotositilor putem deduce ca un senzor mare are implicit un numai mai mare de pixeli insa din aceasta afirmatie cu siguranta nu putem trage concluzia ca imaginea digitala va fi una de calitate. Ca si oamenii, fotositii au si ei nevoie de a „respira” prin lumina. Impactul dintre informatia luminoasa care ajunge prin intermediul obiectivului la suprafata senzorului trebuie sa se faca la un nivel in care fotositii sunt mai aerisiti si dispusi la distante mai mari intre ei. Fiind inghesuiti, avem o rezolutie mai mare dar cu siguranta nu vom avea o imagine digitala de calitate.

Ca exemplu putem lua un telefon mobil, un aparat foto compact si un aparat foto DSLR toate avand aceeasi rezolutie a senzorului. Selectarea dispozitivelor in functie de calitatea imaginii este evidenta pentru noi toti, insa multi nu stiu carui fapt se datoreaza acest lucru, ba mai mult, enorm de multe persoane considera ca un telefon cu o camera de rezolutie mare poate inlocui cu brio un aparat foto compact decent.

Explicatia este urmatoarea:

Informatia luminoasa care ajunge la suprafata senzorului este cantitativ aceeasi la toate cele 3 dispozitive insa la DSLR aceasta ajunge pe o suprafa mai mare si automat senzorul mai mare va scoate imagini digitale mult mai calitative pentru ca dispunerea pixelilor este facuta mai „aerisit„. Concret, nu putem baga informatie multa intr-un suport mic si daca facem acest lucru, nu putem avea pretentii foarte mari la calitatea imaginii.
Trebuie sa mai luam in calcul si alti factori care contribuie la calitatea imaginii unui dispozitiv foto. Factori precum lentila obiectivului, procesorul dispozitivului si tipul de senzor. Un lucru care mai trebuie retinut este faptul ca rezolutia unui aparat foto compact si a unui telefon mobil nu este una reala ca in cazul unui DSLR ci este una interpolata.

Ca si sfat la achizitionare, incercati sa va informati in primul rand la dimensiunea senzorului, tipul acestuia si calitatea lentilei.

Multumim lui Andrei Mantarosie pentru acest guest post despre megapixeli si imagine digitala.

Reclame

Despre Gabriel Ursan

Part-time blogger @GabrielUrsan.ro. Marketing & Development Manager for a group of companies in Romania. In love with everything digital. Happy husband & father.

Scrie un comentariu!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 02/03/2012 de în Altele, IT&C şi etichetată , , , , , , , , , , , .

Alege Inteligent

GSMRoShop.ro

GSMRoShop.ro

%d blogeri au apreciat asta: