GSMRo

Alege Inteligent

Politica smartphoneului la nivel înalt


Nu facem politică pe GSMRo, Doamne fereşte, însă titlul acestui articol mă obligă să fac nişte paralele între marii producători de sisteme de operare pentru smartphoneuri şi politică în general. În momentul în care vorbim acum, 28 iulie 2012, nu există producători de smartphoneuri care să facă diferenţa. Există sisteme de operare pentru smartphoneuri care să facă diferenţa şi aşa va fi în continuare pentru o bună bucată de timp.

Există Android, iOS şi restul, iar asta nu o spun eu. O spun marile aplicaţii care sunt dezvoltate în mare parte pentru aceste două mari sisteme de operare. Se vorbeşte în lumea telefoniei mobile tot mai mult de Windows Phone şi noul sistem de operare BlackBerry, însă realitatea din teren şi luptele grele se dau cu adevărat între Android și iOS. Dacă sunteți deoacord cu acest aspect (în momentul vorbirii, că dacă citiți acest articol peste 2 ani s-ar putea să nu mai aibă sens), daţi-mi voie să fac „minunata” comparaţie de care ziceam.

Politica smartphoneului la nivel înalt

Atât iOS, cât şi Android au destul de mulţi susţinători fanatici pentru care logica este egală cu zero. Cine face marketing mai bine câştigă oameni mai inteligenţi. Cine face manipulare mai bine câştigă oamenii mai proşti. Atât Apple cât şi Google fac aceste lucruri, politic vorbind. În funcţie de sezonalitate, strategie şi obiective, ambele companii apelează la manipulare şi marketing agresiv într-o măsură mai mică sau mai mare, însă, per total, cred că se echilibrează totul.

Atât Android, cât și iOS se fac „albie de porci” prin metode mai mult sau mai puţin ortodoxe. De la susţinători fanatici care impun obsesiv anumite puncte de vedere pe bloguri sau forumuri de specialitate fără să fie în stare să poarte discuţii elegante fără urme de ironie, până la acţiuni în judecată între aceste companii pe teritoriul mai multor state. La toate astea se adaugă publicaţiile pro iOS şi pro Android care vor avea mereu păreri total subiective şi se mai adaugă reclamele bine făcute care arată dezavantajele concurenţei.

Android şi iOS există şi „trăiesc” pentru că au utilizitaori, adică susţinători mai mulţi sau mai puţin direcţi. Şi nu vorbesc de fanatici pentru că aceea au fost menţionaţi anterior. Vorbesc despre oameni cu capul pe umeri care chiar iau decizii obiective. Din păcate, şi în această zonă apare dezinformarea şi de foarte multe ori oameni care nu ştiu cu „ce se mănâncă” Android încep să se contrazică cu oameni care nu ştiu cu ce „se mănâncă iOS” şi invers. Şi aşa apar încet, încet, aparteneţele „politice” faţă de un anumit brand. Brandurile vor să ne facă să discutăm în contradictoriu. Bine, nu într-un mod atât de nesimţit cum o fac partidele politice în plină campanie electorală, dar o fac. Nici nu ştiu exact cine de la cine s-a inspirat.

Smartphoneul în sine contează mai puţin. Un smartphone nou lansat este doar instrumentul prin care partidul sistemul de operare îşi promovează principiile şi doctrina acolo unde există. În cazul companiilor ce produc sisteme de operare pentru smartphoneuri sunt sigur că există (la principii şi doctrină mă refer). În cazul celălalt, nu ştiu. Un smartphone e la fel ca un om reprezentativ pentru un partid. De lansat se lansează. Unele smartphoneuri sunt un succes, altele nu. Indiferent de situaţie, orice smartphone se va învechi şi nu va mai fi în prin plan. Mereu va apărea altcineva „mai bun„, mai nou, mai competent, mai evoluat. Bineînţeles, la fel ca în politică, mereu vor exista nostalgici: unii dintre ei se vor adapta cu timpul, aţii vor muri cu gândul (Nokia 3310 sau 3410 nu se mai fabrică de mult, să ne înţelegem).

iOS vs Android

În concluzie, trebuie să începem să gândim logic şi să nu mai căutam vrajbă între iOS şi Android sau între BlackBerry OS şi Windows Phone. Toate sistemele de operare pentru smartphoneuri sunt la fel de bune fie că vreţi să credeţi sau nu acest lucru. Singura diferenţă este că anumite sisteme de opera sunt potrivite pentru anumiţi utilizatori şi altele nu. Asta nu înseamnă că dacă ţie nu ţi se potriveşte iOS, este cel mai prost sistem de operare pentru că ţi s-a potrivit mai degrabă Android, şi invers. Este o chestie de gusturi şi cred că putem fi prieteni atât în offline cât şi în online chiar dacă tu pui un iPhone pe masă şi eu pun un Samsung Galaxy S3 cu Android. Cred că putem bea bere excelent şi în aceste condiţii, nu?

Hai să fim inteligenţi măcar în ceea ce priveşte alegerea telefoanelor mobile şi să purtăm discuţii inteligente. Extremismul, comunismul şi disperarea e doar pentru oamenii foarte manipulabili. Politică nu ştim să facem, însă analiză de telefoane da :). Da ştiu, uneori gusturile nu se discută şi respect asta, deşi prefer să discut orice.

P.S.: Fanii celorlalte sisteme de operare să nu arunce cu pietre. M-am luat strict după market share, iar Windows Phone, BlackBerry OS, Bada, etc. mai au un pic până să facă „jocuri politice„. Eu sper doar să-şi menţină strategia şi să nu se alieze eronat.

Menţionez că orice reclamă de pe GSMRo nu are legătură cu GSMRo şi este distribuită prin programul Google AdWords, program pe care nu-l putem controla atâta vreme cât suntem membri Google AdSense. Dacă vedeţi vreo reclamă cu caracter politic pe GSMRo, orice vizitator trebuie să ştie că nu are nici o legătură cu noi. Cu alte cuvinte, orice reclamă care apare nedorit trebuie ignorată.

Reclame

Despre Gabriel Ursan

Part-time blogger @GabrielUrsan.ro. Marketing & Development Manager for a group of companies in Romania. In love with everything digital. Happy husband & father.

5 comentarii la “Politica smartphoneului la nivel înalt

 1. d-petre
  01/08/2012

  Cum sa fie la fel de bun un mar stricat (muscat) cu un robotel istet ?

  Sper ca mai stiti de gluma 🙂

  • ioansuhov
   01/08/2012

   Eeee, cum sa nu stim de gluma, mai ales daca robotelul tot musca din mar :))

 2. ioansuhov
  30/07/2012

  Da, ai surprins esentialul: nu toti putem/vrem/avem acelasi sistem de operare, deoarece avem nevoi diferite. Foarte bine scris!

 3. Tomescu Bogdan
  28/07/2012

  Foarte bun articolul! Exact ce spuneam si eu cand se ivea o discutie mai „galagioasa” 😀 Bravo

Scrie un comentariu!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 28/07/2012 de în Telefoane şi etichetată , , , , , , , , .

Alege Inteligent

GSMRoShop.ro

GSMRoShop.ro

%d blogeri au apreciat asta: