GSMRo

Alege Inteligent

La revedere, Flash Player pe Android


De pe data de 15 august 2012 Adobe Flash Player, celebrul plug-in pentru browserul de pe Android a fost retras din Google Play Store deoarece dispozitivele care rulau Flash Player erau relativ putine si site-urile web ce se bazau pe Flash Player nu erau optimizate pentru dispozitivele mobile astfel incat utilizarea Flash Player-ului era destul de dificila. T0ate dispozitivele care au instalat Flash Player pana in prezent, vor putea folosi in continuare aplicatia, dar fara alte update-uri.

O alta veste proasta este incompatibilitatea Flash Player-ului cu cea mai recenta versiune de Android, 4.1 Jelly Bean. In principiu, chiar daca veti instala fisierul .APK al Flash Player-ului pe un dispozitiv cu Android 4.1, plug-inul nu va functiona.

Atat Google, cat si Adobe doresc sa se bazeze pe HTML5, un inlocuitor al Flash Player-ului, care ar trebui sa aduca o performanta imbunatatita si o interfata mai accesibila dispozitivelor mobile.

Flash Player-ul poate fi inlocuit, dar cel mai probabil tranzitia va dura destul de mult, pana toate site-urile se vor baza pe HTML5.

Mai jos voi prezenta o comparatie al suportului HTML 5 intre diferite browser-e si intre dispozitivele mobile. Toate datele au fost preluate de pe http://html5test.com/ un site care detecteaza posibilitatiile HTML5-ului din orice browser.

Voi incepe cu browser-ele de pe telefoanele mobile, cu versiuni lansate deja si care nu sunt in perioada de test, BETA.

Dupa cum puteti observa, Google Chrome de pe Android ICS are cel mai bun scor, urmat de Opera Mobile si Firefox. Neasteptat, browser-ul de pe iOS 5.1 ocupa doar locul 4. La coada  clasamentului, se afla Windows Phone 7,5, sub orice alt sistem de operare de pe smartphone-uri.

Mai jos aveti testul unor browser-e aflate inca in varianta de test.

Dolphin Browser in varianta BETA are un scor foarte mare, aflandu-se pe locul I, urmat de noul sistem de operare Blackberry 10 . Ma bucur ca Blackberry a inteles ca o tastatura qwerty si un email PUSH nu inseamna totul si a reusit in sfarsit sa realizeze un browser de top. Pe locul 3, Tizen, un sistem de operare nelansat si care se afla in primele variante, instabile; iar pe 4, iOS 6. Nu prea inteleg de ce Apple nu reuseste sa introduca mai bine HTML 5-ul, tinand cont de faptul ca nu si-au dorit Flash Player pe iOS si au promovat foarte puternic concurentul acestuia.

Trebuie sa precizam ca in cazul tabletelor Android si iOS scorul nu difera de telefoanele mobile. Singura exceptie este reprezentata de Blackberry Playbook, cu un sistem de operare diferit de telefoanele Blackberry si care a realizat un scor de 373 puncte. In prezent, Blackberry Playbook ar putea fi singurul dispozitiv mobil caruia nu i-a fost inca anuntata retragerea suportului pentru Flash Player.

Deoarece mi s-a parut util, introduc mai jos un tabel cu suportul HTML5 pe calculatoare.  Google Chrome se afla pe locul I, iar Internet Explorer 9 pe ultimul loc. Totusi, in varianta 10, Internet Explorer isi creste scorul de aproape 3 ori.

Daca nu cunoasteti prea multe informatii despre HTML 5, intrati pe  http://html5test.com/  . Aici veti vedea scorul browser-ului dvs. si ce functionalitati HTML 5 nu sunt suportate, de la suportul anomitor codec-uri video sau audio, la suportul subtitratii sau a preluarii de imagini folosind camera foto a dispozitivului.

Momentan, sunt destul de rezervat in privinta deciziei Adobe. Voi ce parere aveti ? In cat timp credeti ca vom putea avea majoritatea site-urilor optimizate pentru HTML 5 ?

Anunțuri

Un comentariu la “La revedere, Flash Player pe Android

  1. vasi
    20/08/2012

    Android 4.0.4 scor 365, bonus 3

Scrie un comentariu!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Alege Inteligent

GSMRoShop.ro

GSMRoShop.ro

%d blogeri au apreciat asta: